The strange case of Jerome Morgan

Commissie Stiekem nu ook werkzaam in Tweede Kamer
19 november 2015
Onverwachte wending in zaak Van Rey: Plasterk moet getuigen
11 april 2016
Show all

Jerome Morgan is een 37-jarige zakenman. Makkelijk heeft hij het niet. Hij moet de eindjes aan elkaar knopen om financieel rond te komen en houdt er drie baantjes op na. Tussen de bedrijven door moet hij zich op gezette tijden melden voor een pre-trial court sessie. Want Jerome Morgan wordt beschuldigd van het doodschieten van een 16-jarige tiener tijdens een verjaardagsfeestje in een hotel in 1993.

Maar voor dat doodschieten heeft hij al meer dan 20 jaar in de gevangenis doorgebracht. Als 17 jarige werd hij veroordeeld, ondanks het feit dat hij ontkent en dat de feiten uitwijzen dat hij de moord niet kan hebben begaan. Want de moordenaar ging er als een haas vandoor, terwijl Morgan in het hotel verbleef. Maar dat ontlastend bewijs werd destijds door het Openbaar Ministerie achtergehouden.

In 2014 kenterde de zaak. Twee belangrijke getuigen verklaarden onder ede dat zij destijds door de politie werden gedwongen om Morgan als schuldige aan te wijzen. En ontlastend bewijs werd achtergehouden. De moordenaar was na de schietpartij op de vlucht geslagen, terwijl Morgan en anderen in het hotel waren opgesloten om verder onheil te vermijden.

Het OM hield de jury voor dat er voor de moordenaar voldoende tijd was om terug te keren naar het hotel. Er zouden immers tussen de 30 en 45 minuten zijn verstreken voordat de politie kwam opdagen. Maar in werkelijkheid was de politie al na ongeveer zes minuten ter plaatse. Dat wist het OM, maar verdediging en jury waren daarvan niet op de hoogte. Het lijkt een beetje op de tv-serie Making a murderer.

Reden te over om de zaak te herzien en Morgan werd dan ook na meer dan 20 jaar gevangen te hebben gezeten door District Court Judge Darryl Derbigny vrijgesproken. Dat zeer tegen de zin van District Attorney Leon Cannizzaro, die Morgan nog steeds schuldig acht aan second-degree murder (vergelijkbaar met doodslag).  In plaats van met het schaamrood op de kaken toe te geven hoezeer het OM in de fout was gegaan, is Morgan nu opnieuw het mikpunt. Het ontlokte een van de advocaten de opmerking: “some people are bad losers”.

Morgan houdt de moed er in, maar is hopeloos gefrustreerd. “You just try to remain sane,” merkte hij ooit op. “Some you don’t try to entertain because it’ll blow you up. So I just try to keep calm, stay positive and do things I need to do to move on with my life.” Wat hem het meest raakt is dat zijn zoon het zonder vader heeft moeten doen:  “That’s the thing that bothers me the most. The people that love me the most have to go through all this as well.”

District Attorney Cannizzaro leunt nog steeds op de twee getuigen die nu voor perjury (meineed) worden vervolgd. Een laatste strohalm voor hem, want het ziet ernaar uit dat de vrijspraak overeind blijft. Maar misschien wint hij er wat stemmen mee. Deze magistraat.

Copyright2016@Wedzinga