Lezingen

[vc_row css=”.vc_custom_1481054334669{padding-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Lezingen

Achtergrond, expertise en ervaring

Vooral in mijn periode als universitair (hoofd)docent bij de universiteit heb ik een schat aan ervaring opgebouwd in het doceren en het geven van cursussen en lezingen. Die ervaring is alleen maar verrijkt door mijn werkzaamheden als raadsheer bij het Gerechtshof te Leeuwarden. Al met al beschik ik dus over veel wetenschappelijke en praktische ervaring. Dankzij mijn kennis van het Amerikaanse federale strafrecht ben ik in staat diverse rechtssystemen (civil/common law/Angelsaksisch) met elkaar te vergelijken. Ons strafrechtssysteem kent vele nadelen, zeker bezien vanuit de optiek van mensenrechten en rechtsbescherming.

Van mijn kennis van het strafrecht en strafprocesrecht heb ik gebruik gemaakt in een groot aantal lezingen op congressen en cursussen. Zo was ik docent bij de SSR en heb ik cursussen gegeven aan advocaten, officieren van justitie en rechters. Ook heb ik gastcolleges gegeven (o.a. Universiteit van Tilburg) en op landelijke congressen gesproken. Vanzelfsprekend is mijn ervaring als docent daarbij van nut geweest.

Lezingen, cursussen

In mijn lezingen laat ik zien hoe ons strafrecht in de loop der jaren van karakter is veranderd en wat ons in de toekomst te wachten valt. Ik laat zien wat in de keuken van de strafrechter gebeurt, laat zien wat er zich achter de schermen afspeelt en hoe betrekkelijk de rol van het strafrecht is. Ook laat ik zien hoe inwissselbaar de “rollen” van verdachte en slachtoffer zijn, waarbij ik een zeer persoonlijke en kwetsbare inkijk in een mijn leven niet schuw.

Daarnaast geef ik lezingen over de vraag op welke punten de rechtspleging in het algemeen en de strafrechtspleging in het bijzonder knelt en voor welke uitdagingen onze rechtsstaat staat. Dat doe ik aan de hand van actuele casuïstiek/jurisprudentie. De bijdragen op mijn weblog getuigen hiervan. Mijn kennis van fundamenteel verschillende rechtssystemen speelt daarbij een belangrijke rol. Zo is de verhouding OM-advocaat in een common law systeem veel meer in balans (accusatoir) dan in ons land, dat zich zo graag siert met het predicaat rechtsstaat.

Vanzelfsprekend ben ik ook graag bereid om deel te nemen aan forumdiscussies over strafrechtelijke onderwerpen. Ik neem geen blad voor de mond en een voordeel is dat ik een onafhankelijke positie inneem.

Naar verwachting zullen het spanningsveld tussen strafrechtelijke wetshandhaving en rechtsbescherming, de invloed van de media, de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en de toenemende bemoeizucht van de overheid gerelateerd aan het respect voor privacy van burgers de komende jaren in toenemende mate de agenda van de rechtsstatelijke discussie dicteren. Ook over deze en andere, aanverwante onderwerpen laat ik graag mijn licht schijnen.

NEEM CONTACT OP VOOR NADERE INFORMATIE

050-3641437

06 278 31 550

U kunt mij ook per mail bereiken info@wicherwedzinga.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]