Uitspraak in hoger beroep

Vooraankondiging
17 februari 2010
Het spel en de knikkers: De schandalige veroordeling van Louis Hagemann
26 februari 2010
Show all

Mededeling 

Het Hof in hoger beroep heeft een iets andere lijn gekozen dan de rechtbank. Voor het meest principiële feit, namelijk de schending van het raadkamergeheim, heeft het Hof mij veroordeeld tot een geldboete van 2500 euro voorwaardelijk. Dezelfde straf als door de rechtbank is opgelegd en in die zin niet verbazingwekkend. Uiteraard wordt deze uitspraak in cassatie aan het oordeel van de Hoge Raad onderworpen, omdat het gaat om een unieke zaak. Ik veronderstel dat ook het Openbaar Ministerie in cassatie was gegaan, wanneer het Hof tot vrijspraak had geoordeeld. Mooie zaak voor de Hoge Raad.

De overtreding gaat terug, zoals ik al in een eerder bericht had aangegeven. Van de poging tot dwang ben ik vrijgesproken evenals van het onder 4 primair ten laste gelegde (afdreiging). Voor het onder 1 tenlastegelegde ( oplichting) ben ik veroordeeld, terwijl de rechtbank mij daarvan had vrijgesproken en mij voor de alternatieve variant (verduistering) had veroordeeld. En ook voor het onder 4 subsidiair ten lastegelegde (poging tot afdreiging) ben ik veroordeeld. Ook dat wordt zeker cassatie.

Het Hof heeft mij anders dan de rechtbank geen gevangenisstraf opgelegd, ook niet in voorwaardelijke vorm, maar heeft volstaan met een taakstraf. We gaan nu vol goede moed naar de Hoge Raad en ik ben er van overtuigd dat ook die taakstraf er dan ook af gaat. Want in Den Haag kan ik de zaak juridisch op scherp zetten.